top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraDavid Černý

Válka na Ukrajině je prostě akt agrese. Vinu nese Putin

Rozhovor s Davidem Černým pro DenikN.cz vedla Barbora Loudová


Zabýváte se teorií spravedlivé války. Jakou válku teď Rusko s Ukrajinou vede?

Jde o to, zda dochází k porušování jak morálních, tak právních pravidel vedení takzvané spravedlivé války. Jsou dány nějaké podmínky vstupu do konfliktu. Už z těch je víceméně zřejmé, že současná válka je nespravedlivá. Rusové napadli svobodnou demokratickou zemi, ohrozili její politickou a územní integritu, chtějí tam instalovat svou vlastní vládu. To je jednoznačně akt agrese. Pak tady máme podmínky vedení válečného konfliktu, tedy to, jakým způsobem se má vést. Když už se děje něco tak hrozného, jako je válka, snažíme se aspoň zredukovat lidské utrpení.


To se teď zřejmě neděje. Neustále se na nás valí záběry útoků na sídliště, obytné domy, nebo dokonce školky a nemocnice.

Jedním z nejdůležitějších pravidel je, že se nesmí útočit na civilisty. Nikdy se nesmí útočit na školy, na knihovny, na obytné domy, na nemocnice, prostě na objekty, které s válečným úsilím nesouvisí. Pokud musíme bojovat v oblasti, kde jsou civilisté, a to města prostě jsou, nesmíme používat takové zbraně a zbraňové systémy, které nám nedovolí velmi přesně mířit. Je nepřípustné bombardovat zdálky houfnicemi nebo minomety. Pokud tedy Rusové – a zdá se, že to tak skutečně je – používají zbraně, které nedokážou správně zacílit vojensky legitimní cíle, a tudíž zabíjejí civilisty, je to také porušení pravidel vedení války.


Je vůbec možné v běžné moderní a urbanizované zemi vést spravedlivou válku?

Není to jako ve středověku, kdy se zvolilo bojiště, přijela vojska těch dvou stran a pustila se do sebe. Civilistů se to vlastně vůbec to netýkalo, dál si okopávali pole, pokud tedy země neprohrála a nedošlo například k rabování. Dost o tom také vypovídá to, že ještě asi před sto lety a dříve byl poměr mrtvých civilistů a vojáků jedna ku osmi, to znamená, že vojáků umíralo osmkrát víc. Na konci dvacátého století je to přesně obráceně – osmkrát častěji umírají civilisté. Je to prostě tím, že nás je čím dál víc. Ale opakuji, musí se vážit, jaké zbraně se použijí.


Střílí a zabíjejí konkrétní vojáci. Nesou za to vinu právě oni?

Ve chvíli, kdy armáda nebyla informována o tom, co jde dělat, a je nucena bojovat pod hrozbou smrti, jinak je zastřelí, nemůžeme dávat morální vinu konkrétním vojákům. Jiné by to bylo v případě demokratické armády, ve které se můžete rozhodnout, jestli půjdete bojovat, nebo ne. Ano, nedělají správné věci, ale těžko můžeme přičítat vinu obyčejným vojákům. O to větší vinu ale mají ti, kteří je posílají zabíjet. Takže v konečném důsledku Putin.

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Příspěvek: Blog2_Post
bottom of page